Как се правят бонбони Амфора?
Отиваме в гр. Пловдив на брега на река Марица, за да видим как се правят бонбони Амфора. Ще ви покажем как се правят шоколадови изкушения Амфора, преминали успешно през развития социализъм, преживели 10 ноември и над 30 години демокрация, и въпреки това, останали непроменени през всичките тези години.
Историята на бонбоните Амфора започва с подготовката на захарния фондан - смес от вода, глюкоза и захар.
Всичко се разбърква много старателно.
Специалният котел е с двойно дъно и червеният кран освобождава пара, която много бързо загрява сместа до 118 градуса.
Всичко ври и кипи. Това са цели 118 градуса.
Добре разбитата бяла, гладка и сладка смес се изсипва в специални съдове, където престоява до 72 часа.
В месачна машина се разбъркват всички съставки за сърцето на бонбона - фондан, какао, масло, оцветители, алкохол, малко смлени бисквити. И щипка любов, разбира се.
Разбърканото тесто се изважда от машината.
Това не ви прилича на бонбони, но почакайте, ей сега ще се превърне в стройни редици от много бонбони.
Бонбоненото тесто се изсипва в приемна фуния и се подава за оформяне.
Немски формоващ агрегат шприцва бонбонената смес в стройни редици от малки цилиндрични бонбончета върху движеща се лента.
Шоколадовата глазура на бонбоните Амфора се подготвя предварително в миксер със закачливото име мелогенизатор. Ееех, колко шоколад се мелогенизира в този мелогенизатор!
Разтопеният шоколад се подава чрез тръби към двете тунк-машини, защото след охлаждането в тунела идва ред на тункването. И не си мислете, че това нещо много сложно. То тункването е проста работа.
Първо бонбоните Амфора преминават над море от шоколад и дъното на бонбона се покрива с глазура.
Искате ли да видите как изглежда дъното на един тункван бонбон?
След първото тункване на бонбоните Амфора всички бонбони се отправят за охлаждане в тунела. Охладените бонбони са готови за цялостното обливане с глазура и преминаването през втората тунк-машина.
Глазурата се излива върху охладените бонбони като плътна завеса.
Малките лъскави бонбони излизат изпод шоколадовата завеса и продължават напред за да бъдат украсени.
И знаете ли защо казват, че няма два еднакви бонбона?
Защото преди да влязат в нов охлаждащ тунел….
Та преди да влязат в тунела, бонбоните преминават под декориращо устройство, което полага характерните за бонбоните Амфора шарки.
Тънка струя по-светъл шоколад украсява всеки един бонбон по уникален начин.
Така украсени те гордо влизат в 10 метров тунел за последно охлаждане.
Но ето ги, излизат от тунела и започва финалното дефиле преди да бъдат опаковани.
Бонбоните Амфора се насочват към автомати за подреждане в кутиите.
Кутиите една по една се зареждат на транспортна лента.
В картоненото дъно на кутията на бонбоните Амфора се слага предварително подложка с гнезда за бонбоните.
А автоматите като под команда поставят бонбоните в гнездата. Е, ако някъде пропуснат, няма страшно. Строг поглед и сръчни ръце се грижат всички гнезда да са запълнени. Лентата завършва с конвейр за ръчна обработка и контрол.
Върху подредените в подложката бонбони се поставя целофан и се затваря капака на пълната с изкусителни бонбони кутия.
Пълните кутии се подреждат върху палети, за да изчакат преди да се подадат към машина за целофаниране.
На кутиите се отпечатва срок на годност.
Всяка кутия се опакова в целофан и се поставя ципер - лента за лесно отваряне, за да не се чудите как да премахнете целофана.
С тази операция завършва 120 метровото пътуване на бонбоните Амфора от месачната машина до пълненето на кутиите в кашони, готови за транспортиране към магазините в страната.
Това е - бонбони Амфора - направени в България!