Как се правят бисквити?
Ще ви покажем как се произвеждат обикновени бисквити в захарния комбинат Кристал в гр. Пловдив. За една смяна в завода се произвеждат 500 000 бр. обикновени бисквити. Това означава, че за една седмица заводът може да произведе 3 500 000 бисквитки. Питайте баба си колко торти може да направи с тези бисквитки.
Нали сте се настанили удобно, защото докато гледате това видео, заснето във фабриката, построена на брега на Марица преди повече от 100 години, обикновените бисквити може би вече се произвеждат в новата фабрика, разположена близо до гр. Пловдив.
Случвало ви се е сигурно поне веднъж да изпитате носталгия по нещо от детството, за което си спомняте някак с умиление. Е, гледайте тогава. Започва производството на обикновената бисквита в синята опаковка.
Отиваме в Пловдив в старата фабрика, такава каквато я помнят пловдивчани.
В началото е тестото - смес от захар, малко мазнина, набухватели и вода.
Машината се затваря и брашното се подава през специален шнек.
Всяка от месачните машини разбърква по 200 кг. тесто наведнъж.
Колко ли бисквити са това?
Месят, месят, месят до получаване на мека еластична маса.
Готовото тесто се изсипва в количка и се подава към разпределител за порциониране.
Тестото поема по транспортна линия и достига до приемен бункер.
От тук започва линията за оформяне на бисквитите. Тестото преминава през система от валове за постепенно изтъняване на бисквитената кора. След всеки вал тестото става все по-тънко и тънко.
След като достигне необходимата дебелина, тестото преминава през гравиран вал, който отрязва бисквитките със характерния накъдрен край и ситни дупчици в средата.
Остатъкът, който наподобява дантела се връща в приемния бункер чрез система от ленти, смесва се с готовото тесто и отново поема към валовете за изтъняване.
Суровите бисквити се подлагат на контрол преди да влязат в пещта.
Следи се теглото на суровите бисквити.
Ако всичко е наред със теглото, оформените бисквитки поемат към пещта.
Стройните редици сурови бисквити преминават през 3 температурни зони. Трябват им 10 минути, за да преминат през 50 метровата пещ за изпичане.
При необходимост скоростта на лентата може да се забърза или забави.
Изпечените бисквити излизат от пещта във същите стройни редички. Няма по-вкусно нещо от току що излязла от пещта бисквитка - приятно препечена с грубоват и едновременно примамващ външен вид.
След като излязат от пещта следва охлаждане. Това става по време на движението на бисквитите по транспортната лента. Лентата обръща движението на 180 градуса, а бисквитите се подреждат като ветрило.
Но чакайте, какво стана, това не са същите бисквити. Нали бяха квадратни и грубовати?
Нали бяха квадратни и накъдрени?
А тези са така красиви и нежни - хрупкави, топящи се в устата чаени бисквити.
Нещо се замечтах.
Ето ни отново с нашите обикновени бисквити.
Аз и тях си ги харесвам.
Следва втори етап на охлаждане и бисквитите се обръщат, както казват работниците- на ребро.
Това означава, че си почиват докато лентата ги придвижва напред.
Кой я е сложил тази така? Дали да не я взема аз.
Готовите бисквити се подлагат на непрекъснат контрол - има специален калъп, който събира точно по 10 бисквити и тези бисквити подлежат на измерване на теглото. Не е много сложно, но е надеждно.
За да останат хрупкави дълго време, бисквитките трябва да съдържат точно определено количество влага. Специалистите в лабораторията следят много строго показателя влажност на бисквитите.
Охладените бисквити се подреждат в гнезда. Колко бисквити трябва да са минали през ръцете ти за безпогрешно определяне на броя, които се побират в един пакет.
Пълните гнезда се подават към опаковъчните машини.
Неуморни ръце подреждат готовите пакетчета в кашони.
Запечатаните и етикетирани кашони поемат към склада и от там към рафтовете на магазините.
Не след дълго тази повече от 100 годишна фабрика ще бъде преместена и обикновените бисквити ще продължат своя живот в новата фабрика, разположена само на няколко километра от Пловдив.
Това. Обикновени бисквити, направени в България